Peste trei saptamani, zeci de mii de scolari vor incepe cursuri practice de gatit, finantate cu peste un milion de dolari de catre guvernul norvegian si de Primaria Capitalei.
Vor invata de la nutritionisti si bucatari sa-si faca singuri sandvisuri, salate si dulciuri sanatoase ca sa uite de gustul mancarurilor industriale. Din frigider ajung in franzela pufoasa felii generoase de sunca, un snitel zdravan, sa tina de foame si unui adult, si totul se imbraca in sos ori in unt. La final, o ciocolata calda. Si uite asa dupa doua decenii de hrana moderna, unul din patru copii romani pica proba cantarului. E supraponderal sau obez.
"Vin de acasa cu chipsuri, cu hamburgeri. Nu-i puteam invata direct sa prepare aici, nici nu avem conditii", spune Valentina Gavrila, profesor.
De aici intra pe fir primaria, care a trimis deja in scoli lectura suplimentara. Bucatari renumiti din restaurantele partenere ii vor invata pe copii notiuni de baza pentru minuturi de viata lunga. S-a decis ca retetele destinate celor intre 5 si 13 ani sa aiba nevoie exclusiv de preparare la rece, astfel incat celor mici sa nu le vina idei cu aragazul, odata ce ajung acasa.
Pentru meniul celor intre 13 si 15 ani este nevoie de cuptorul cu microunde, dar si pe acesta vor invata sa-l foloseasca in siguranta.
Cursul, finantat de statul norvegian, e gratuit, dar se va face doar cu permisiunea parintilor.
Stirea de mai sus prezinta o noutate in ceea ce priveste stilul de alimentatie al fiecarui copil sau adolescent, din zilele noastre.
In opinia mea, este subliniat un adevar general despre tinerii de azi, care nu stiu sa pretuiasca alimentele sanatoase. Pentru ca suntem preocupati de toate problemele existentiale, uitam de organismul nostru, care ar putea supravietui mai mult cu o alimentatie zilnica santoasa.
Programul de introducere a lectiilor de gatit ar fi, dupa parerea mea, o inovatie benefica, in special pentru elevi, care vor fi educati in domeniul artei culinare. In plus, asa vor reusi sa-si satisfaca si parintii, care, cu siguranta, ar fi mai multumiti de urmasii lor.
Cred ca ar trebui introduse cat mai multe cursuri practice, fie ca scolile sunt pur teoretice sau profesionale; este bine ca orice elev, inca de mic, sa stie sa gateasca, sa danseze, sa picteze, bineinteles la nivel intermediar, pentru ca acest lucru reprezinta o reala putere de educatie si formare a presonalitatii tinerilor in societate.
Asadar, aceasta stire reda intr-un mod pozitiv ideea de promovare a cursurilor de arta culinara in scoli, ceea ce mai tarziu poate deveni literalmente cheia catre un “viitor mai sanatos”!
Mădă
ai facut o sinteza buna :)
RăspundețiȘtergereO analiza buna.
RăspundețiȘtergereSa speram ca acest gen de cursuri vor avea din ce in ce mai mult succes pentru ca tanara generatie sufera la multe capitole.